De Vigtigste Ting når du Bygger eller Køber Hønsehus

Det kan være utroligt givende at holde høns. Bare det, at have et ansvar for et andet levendes væsens ve og vel, er noget, der kan være ufatteligt meningsgivende. Det er samtidig godt for sjælen, at omgive sig med naturen – og dyr som høns, tæller helt sikkert med i den kategori. Det er dejligt at se ens høns trives, og man bliver samtidig belønnet med friske æg. Der er altså ikke noget at sige til, at rigtigt mange mennesker drømmer om at holde høns.

Man kan dog ikke bare lade hønsene gå frit rundt. Høns er ikke alene utroligt nysgerrige – de er heller ikke særligt intelligente. Høns kommer altså let på afveje, og kan rode sig ud i alle mulige problemer. Det er altså før hønsenes bedste, at de holdes i et hønsehus.

Man bør ikke undervurdere det, at bygge eller købe et godt hønsehus. Det kan godt virke som en simpel opgave, og det er derfor ikke alle, der læser op på tingene. De begynder bare at bygge et skur, og lader deres mavefornemmelse guide dem. Det ender dog meget hurtigt galt, og kan absolut ikke anbefales. Det kræver kun få minutter at sætte sig ind i, hvad høns har brug for, så man kan gøre det ordentligt.

Det første man skal være opmærksom på er, at det typisk ikke giver mening, at have en bund i sit hønsehus. Der er altså ikke nogen grund til at bygge et gulv. Høns trives bedst når de går rundt på jorden, og kan spise det, der gror der naturligt. Hvis du samtidig sørger for, at det er let at flytte dit hønsehus, så gør du det også utroligt let at fodre dine høns. Dine høns vil nemlig hurtigt få spist alt det grønne indenfor burets rammer – typisk på blot et par uger. Du kan så ganske enkelt flytte dit bundløse hønsehus et andet sted hen, så dine høns kan få et nyt og frodigt underlag, de kan spise.

Et hønsehus kan være bygget af mange forskellige materialer, og her kan det ikke betale sig, at være for nærig. Hvis dit hønsehus er bygget af hårdført træ, og taget er lavet med tagpap, så kan det holde i årevis. Det koster lidt mere i anskaffelse, men så behøver du til gengæld ikke at bekymre dig alt for meget om vedligeholdelse senere hen. Det er bedre at betale lidt mere nu, og så spare hovedpinen på lang sigt.

Vær også opmærksom på, at dit hønsehus altid bør have en tilsluttet hønsegård. Høns foretrækker at gå rundt ude i det ”fri” om dagen. De søger typisk kun ind i hønsehuset, når de vil sove eller det regner. Hvis du bygger en overdækket hønsegård, så vil hønsene også kunne bruge den, selvom det regner lidt.