Manglende Tilstandsrapport Kan Give Stor Hovedpine til Hussælgere

Der kan være mange forskellige grunde til, at man sælger sit hus. For nogen mennesker handler det om, at den gamle bolig ganske enkelt ikke dækker deres behov længere. Det kan være man har fået et barn eller to, og at der nu er brug for mere plads. Det kan også være i den modsatte retning: måske er alle børnene flyttet hjemmefra, og nu giver det mening at flytte til et mindre hjem. Man kan også have været så heldig, at ens bolig er steget så meget i værdi, at man nu kan sælge den til en flot profit. Der er altså mange forskellige grunde til at sælge, og derfor mange forskellige ”typer” af hussælgere.

Alle hussælgere har dog det tilfælles, at de ønsker at sælge, med så høj profit som muligt. Et hus koster rigtigt mange penge i anskaffelse, og det er derfor altid et køb, der indeholder en vis risiko. Boligmarkedet går op og ned, og det er ikke særligt nemt at forudsige, hvordan priserne vil udvikle sig. Hvis man er heldig, så kan man sælge sin bolig for mere, end man selv gav for den. Er markedet derimod dalet, så kan man være nødt til at sælge med et tab. Hvis det er muligt at lave en profit, så ønsker man selvfølgeligt at profitten er så høj som muligt! Flere penge er altid bedre, og du har sandsynligvis planer om, at geninvestere pengene i et nyt hjem. Jo flere penge du har at gøre med, jo mere frihed har du i valget af en ny bolig.

Hvis man udelukkende kigger på den umiddelbare profit, så kan man dog godt komme i problemer. Man kunne eksempelvis fristes til at spare tilstandsrapporten væk. I de fleste tilfælde er der nemlig ikke noget formelt lovkrav om, at du skal få udfærdiget en tilstandsrapport, før du sælger din bolig. Hvis du ønsker at sælge den som beset, og en køber har det på samme måde, så kan I fint lave en handel. De fleste købere nu om dage vil nok finde det lidt mistænkeligt, at du ikke kan vise dem en tilstandsrapport. Men siden begge parter ønsker at lave en god handel, så kan det godt være fristende, at spare ”unødvendige” ting væk.

Problemet er imidlertid, at en tilstandsrapport langt fra er unødvendig. Det er nemlig ikke kun køberen af boligen der løber en enorm risiko, ved at købe den, uden at se en tilstandsrapport. Som sælger bærer du nemlig ansvaret i mange år efter salget, hvis der opstår større problemer. Kun hvis du få lavet en tilstandsrapport kan du skrive en ejerskifteforsikring, der holder dig helt fri fra sådan et ansvar. Uden en tilstandsrapport og ejerskifteforsikring kan du altså pludseligt risikere, at skulle betale køberen mange tusinde kroner, for et problem du ikke engang selv var opmærksom på, da du solgte.